#Hříšné potraviny

Již od pubertálního věku, kdy mě trápily nevzhledné pupínky na tvářích, často mě mamka upozorňovala, že ta další kostka čokolády napáchá více škody a slz než radostí...

Trvalo mi to zhruba 10 let než jsem pochopila, co tím chtěla říct. Dnes se všude píše, že našim nepřítelem číslo jedna v boji se stárnutím pokožky je CUKR.

Jedna moje známa se zřekla mléka a mléčných výrobku, druhá si dá skleničku alkoholu pouze na silvestra, obě jsou přesvědčený, že tyto potraviny by zmárnily jejích snahu mít krásnou pleť. Avšak je to pravda, že potraviny mají až takový markantní vliv na naší pokožku?

Mnoholeté výzkumy potvrzují, že je přímá souvislost mezi kvalitou naší pokožky a potravinami, které uspokojují naše mlsné jazýčky. Začneme tedy těmi největšími a zároveň úžasně chutnajícími zloduchy, kterým by jsme se měli vyhýbat, a nebo alespoň je omezit...

ZLODUCH ČÍSLO 1: Karbohydráty, neboli rafinované cukry.

Bylo zjištěno, že rafinované cukry mají záporný vliv na naši pokožku, tím že zvýšují hladinu mazu (oleje) v pokožce, čímž podporují tvorbu akné.

V čem jsou obsažené? Najdete je v bílém pečivu, bílé rýži, bramborách i těstovinách. Zmíněné potraviny obsahují vysoký glykemický index, čímž vedou k vyšší tvorbě inzulínu v krvi a zrvona vysoká hladina inzulínu v krvi způsobuje tvorbu mazu.

Zde je jednoduchá rovnice: konzumujeme-li potraviny s nižším glykemickým indexem = snížujeme riziko vzniku akné a můžeme se pýšnit pokožkou s menšími mazovými žlázy.

ZLODUCH ČÍSLO 2: Alkohol!

Teď chápu, proč má kamaradka se mu vyhýba jako upír česneku. Moje kamaradka totiž trpí rosaceou a alkohol zrovna zhoršuje stav růžovky. Podle studie alkohol má ihned dva záporný atributy. Má schopnost oslabit náš organismus, a také rozšířovat krevní cévy. Těmito vlastnostmi může negativně ovlivnit pokožku trpící rosaceou.

ZLODUCH ČÍSLO 3: Můj milovaný CUKR!

A to nejhorší na tom je, že způsobuje to čemu se bojím nejvíc a to je předčasné stárnutí pokožky. Podle několika studií provedené na USC, univerzity v jižní Kalifornie, cukr bohužel dokáže v pokožce odbourat kolagen a elastin, kteří jsou nejdůležitější pro zachování mladistvého vzhledu.

Pokud jste se domnívali, že pouze glukóza Vám může způsobit Vaší pokožce zkázu, tak bohužel se teď dozvíte, že i fruktóza má obdobný účinky.

Tyto látky poškuzjí kolagen v pokožce a tím zastavují jejich obnovení, poté stačí škodící volné radikály a nebezpečné UV záření, aby se postaraly o zbytek a rýhy jsou na světě.

ZLODUCH ČÍSLO 4: Mléko a mléčné výrobky.

Stejně jako karbohydráty, dokážou zvýšit hladinu inzulínu v pokožce a tím způsobit na pleti záněty, které mohou vést k vzniku akné.

Důvod proč mléčné výrobky mají takové negativní účinky na pleť je, že kravské mléko obsahuje růstové hormony a anabolické steroidy, které v lidském těle podporují tvorbu inzulínu. A pokud trpíte alergií na laktózu jako já, tak mléčné výrobky pro Vás můžou znamenat ještě většího nepřítele, tím že můžou vést k zánětu ve střevách.

Veškeré potraviny, které jsem vyjménovala mohou mít (mají) nepříznivé účinky na naši pokožku. A přesto, že vím velice dobře, že to nejlepší pro naše zdraví jsou potraviny jako čerstvá nebo zpracovaná zelenina, ovoce, ořechy, zdravé bílkoviny atp. Já si nejsem jistá, zda bych se mohla úplně vzdát ranního džemu s burakovým máslem na toastu, ale každopádně budu se snažit některé potraviny omezit a i Vám přát štěstí, abyste to dokázali taky!

PS: Pokud se nedokážete vzdát čokolády, prozatím můžete alespoň chránit svou pokožku před nebezpečím UV zářením úžasným krémem s vysokým faktorem od Lagom :)

Lola Del Praga

Komentáře

Přihlašte se nebo se zaregistrujte, abyste mohli přidávat komentáře
#Tonikum, essence, sérum?

#Tonikum, essence, sérum?

Celý příspěvek
#10 kroků pro pokožku

#10 kroků pro pokožku

Celý příspěvek
#zzz

#zzz

Celý příspěvek